Stockholmsbaserade DownUpDown släpper debutsingel

Efter att ha spelat tillsammans i fem år är det nu, 2024, som de äntligen släpper sin musik för oss att ta del av. “Grab your popcorn, ribbons and beers!”

Debutsingeln War bjuder lyssnaren på en klassisk rocklåt med gitarriff, orgel och ett stabilt cymbal-game. Låten inleds med gitarr och orgel i ett återkommande riff som fastnar. Sången kommer först in i vers och brygga med en sångstil som förknippas med gamla rockband. Låten har en uppbyggnad som håller lyssnarens uppmärksamhet från början till slut, är välarrangerad och dessutom helt och hållet vara producerad av bandets medlemmar. Låttexten gör det förstås oundvikligt för tankarna att inte dras till den omvärld vi lever i, och den tragedi som låttiteln bär med sig i så många delar av världen. Kanske är det en oavsiktlig koppling från bandets sida, kanske inte?

Sedan en intim spelning med bandet har jag varit nyfiken på hur de tar sig an sitt musicerande, så jag träffade bandet i en källare vid Götgatan i Stockholm. De fyra medlemmarna i  DownUpDown Ivan Matovic Söderström (bas och keyboard), Axel Döös (sång och gitarr), Markus Körner (gitarr) och Alan Mannerstål (trummor) känner varandra sedan många år tillbaka. De har spelat tillsammans sedan 2018 och nu släpper bandet debutsingel och snart även en EP. Inspirationen till musiken kommer från klassiska indierockband som The Strokes, White Stripes och Arctic Monkeys, men visst kan det smyga sig in en å annan popslinga i mixen. Det är kombinationen av pop och rock och den organiska framväxten av musiken som är nyckeln i bandets musikskapande.

Bandet består av en kombination av vänskaper från barnsben, uppväxten på fritidsgården i Gamla Stan, och senare vänskapsband från studenttidens spexorkester där Ivan och Markus spelade tillsammans. Markus kom in i bilden under samma period som bandet också började skriva en del egna låtar. Det är musiken som står i centrum och det är de själva som spelat in, mixat och producerat sin musik.

Musiken de skriver växer fram organiskt, antingen har någon en idé som de andra kan bygga vidare på eller så är det under jammande som det kreativa skapandet tar plats. “Våra jams är en stor del till att vi har skrivit mycket av det vi har idag, känner jag”, berättar Alan och fortsätter, “Det har hänt att vi har fått många bra idéer på bara att nån liksom gör någonting och någon annan hänger på”. De andra stämmer in och menar att det finns väldigt bra synergier i bandets jam-sessions. Inspiration till gitarriffen hämtas till stor del från riffbaserad musik så som Nirvana, Guns’ n Roses och Van Halen. 

Är det rockmusiken som är er största inspirationsskälla? Ja, rocken är grunden. Men svängiga melodier faller också DownUpDown i smaken och menar att det känns lockande att skriva musik som alla kan sjunga med i. Inte minst finns inspirationskällor som popikonen Britney Spears. Även om rocken är konstant finns även massor av olika influenser, från jazz och soul till pop och indie men “kärnan är öset”, konstaterar Markus. Kort sagt, huvudsaken är att man går igång på det och det känns bra att spela, då är det bara att köra!

Den singel som nu finns att lyssna på, War, är också den som alla fyra i bandet nämner som en av sina favoritlåtar. De berättar hur den byggdes upp. Under ett jammade gled duken av från virveln. Alan skulle korrigera den, kom av sig och började köra ett annat trumbeat än vad han gjorde innan. Det nya beatet blev ledande och låten fick en annan tyngd än tidigare vilket höjde låten till det bättre. Markus hade länge haft en synt-inspirerad idé i tankarna som han velat få med i en låt, men som aldrig riktigt passat. När de provade att lägga till den som outro lät det, enligt bandet, ”skitfett!” Axel lägger till att outrot också ger låten det där lilla extra. När de skriver musik testar de först och känner hur det känns att spela. Det ska kännas så bra att spela innan det spelas in och produceras. Kommer vi få höra bandet spela sin musik live i samband med släppen? Den som vet, den vet. 

Lyssna på singeln via länken nedan! Och inte nog med det, håll ögon och öron öppna för den 1 juli 2024 släpper bandet sin EP “Domino”. Pre-save EP:n via länken nedan!

https://share.amuse.io/album/downupdown-domino

Rulla till toppen