Skivbolag: Geffen Records
Utgivningsdatum: 3 mars 2023
Med sin utomordentligt skickliga förmåga att använda rösten som ett instrument skapar Kali Uchis ett funkigt, stämningsfullt och aningen sensuellt R&B-album. Red Moon in Venus fångar även den kritiske lyssnaren och bjuder på somriga-vibes om kärlek.
Kali har en otrolig förmåga att använda sin röst som ett instrument. Sällan hör vi en sångerska med sådan skicklighet i framförandet. Kali släppte sitt debutalbum Isolation 2014 och har, med sitt senaste släpp, tre studioalbum i ryggen. Hon har även hörts som feature på otaliga låtar och karriären har gått stabilt uppåt för R&B stjärnan som numera har en given plats på musikscenen. Kali med rötterna i Colombia och USA blandar fritt spanska och engelska. På Red Moon in Venus, som är hennes tredje album, är majoriteten av låtarna på engelska till skillnad från det föregående albumet Sin Miedo (del Amor y Otros Deminios) ∞ som är på spanska. Red Moon in Venus är ett R&B-album i all sin prakt, men med sin tighta produktion och somriga stämning är det lättillgängligt även för den som vanligtvis inte lyssnar på genren.
Albumet är inte bara tight i produktionen utan även i konceptet och sitt uttryck. Kali har en förmåga att sjunga ut sina känslor och när vi lyssnar igenom albumet följer vi även med på en resa genom kärleken. Det bjuds på ett kärleksalbum som visar upp det breda spann av uttryck som kärlek kan ta sig. Kali behärskar sin röst på ett imponerade sätt i såväl höga som låga tonlägen och tar liksom lyssnaren i handen med sin trygga närvaro. Under resans gång omsveps vi av kärlekens alla känslor. Från att den är fullkomligt överväldigande och vacker, på gränsen till besatthet, aningen syrlig och bitter, till uppgivenheten i insikten att leva utan den där personen såväl som kontrasten till det i att vi faktiskt förtjänar mer än vad den relationen gav oss. I albumet som helhet görs en skicklig avvägning där vi gungas in i lugn och mjuka toner blandat med energi och beats som får oss att vilja dansa. Allt detta sätter utan minsta tvekan albumets prägel och framtoning.
I albumets inledning skapar “in My Garden…” som prelude en känsla av plats och miljö. Precis som spårtiteln indikerar bjuds vi mycket riktigt på en trädgård full av fågelkvitter. Det är nästan att man känner den varma sommarsolen och när syntarna övergår i ”I Wish you Roses” är det som att denna “sommarmålning” Kali målar upp runt oss kommer allt närmare.
I början av albumet är det just den kärlek som vi ofta känner tidigt i relationen som får ta plats. Den starka förälskelsen när vi bara inte kan tänka på något annat i “Worth the Wait” med Omar Apollo där Kali sjunger “I want to be around you every day/ This feeling in my body’s not the same”. I takt med sin smöriga variant av R&B i “Love between…” förstår vi att känslorna kryper sig på. Refrängen är dessutom en interpolation från The Tempress låt “Love… Can be so wonderful” men som bisexuell utelämnade Kali kön från texten och gav den en modern touch. Lite mer pepp får vi när kärlekens lyckorus och glädje översköljer oss i “Fantasy” med Don Toliver.
Hon låter dessutom den bitterhet som kan infinna sig efter ett dåligt uppbrott blandas ut med självsäkerhet i texterna “karma is out to get you” och “it’s not too late to admit you love me”. Sist men inte minst gör sig givetvis känslan av hjärtekross sig påmind i den smärtsamma refrängen i “Blue”, “’Cause what’s the point of all the pretty things in the world if I don’t have you?/ Yeah, there’s no point of much anything in the world if I don’t have you”. Det finns mycket att säga om känslornas plats i albumet men det klassiska kärlekstemat är hursomhelst väl presenterat tillsammans med en twist som gör albumet spännande från början till slut.
Albumet varierar i sin musikaliska ansats. Vi får mjuk avskalad R&B på låtar som “Como te quiero” och “Hasta Cuando” där Kalis röst är det som tar plats i kompositionen, lika självklart som ett gitarrsolo. Vi får också höra inslag av andra genrer som 60-tals japansk citypop i “Endlessly” med sitt funkiga groove och mer hiphop- inspirerade toner i “Fantasy”. Som vi hört tidigare fortsätter Kali sjunga på både spanska och engelska, och det är knappt så att det märks att hon byter mellan de två språken i en och samma låttext. Det allra mest slående är just känslorna och närvaron hon levererar och den trygga och stabila sången fyller i alla fall mig med styrka! I avslutningslåten “Happy Now” får vi den där lätta popkänslan som behövs efter en sådan känslomässig resa och vi kan dansa vidare i sommarnatten.
Allt är tight producerat och inte minst välpaketerat. De vulgära texterna som ofta är karakteristiska för genren är bitvis fyndiga men blir ibland aningen generiska. Med albumets få men starka features är det dessutom synd att de inte tar mer plats. Venus är det grekiska namnet för Afrodite som bekant står för sensualitet. Att det uppstår en blodmåne (Red moon), eller röd måne som det också kallas, är ett ytterst sällsynt astrologiskt fenomen. Mycket riktigt finns det något över albumet som ger en “dark feminine vibe”. Det är romantiskt och självsäkert med en släng av obryddhet. Intimt och lekfullt förmedlar hon att hon vet sitt eget värde och ber inte om ursäkt för vad hon förtjänar.
Betyg: 8,0
Erik Å: 8
Lovike: 7,5
Elin: 8
Frida: 8,5