Varvet runt: januari 2023

Januari är förbi och vi vill i vårt månatliga segment Varvet runt dela med oss av musiken som gått varmast hos oss på Klunga den senaste månaden. Perfekt att läsa igenom och plocka det som lockar just dig!

Frida Helander:

Månaden toppas solklart av Q:s singelsläpp “Luv (I Know I Want This For Real)”. En otrolig banger som spelats på varje tillställning jag varit med på sen den släpptes! Jag spelar den på repeat i väntan på vårsolen. Q slog igenom stort med låten “Take Me Where Your Heart Is” 2021, och hans senaste musiksläpp tyder på att det kommer något ännu större detta år! Det albumet som fångat mitt intresse är R&B- och afrobeatartisten Aya Nakamuras album DNK, framför allt låten “Baby” som även släpptes som singel. En positiv överraskning var Lil Yachtys album Let’s Start Here och SG Lewis album AudioLust & HigherLove. Sist men inte minst har vi ytterligare fyra starka ‘månadens singlar’. Dessa är Yves Tumors “Echolalia”, Kim Petras “brrr”, Arlo Parks “Weightless”, och den franska DJ:n Folamours singel “Freedom”. Folamour ska dessutom spela på Berns i Stockholm den 25:e mars, ses där!

Melanie Manalo:

Januari kantades av mycket sjukdom från mitt håll och därmed mindre musiklyssnande än vanligt. Det blev mycket gammalt men även en del inflik av nya goa grejor! Tre nya starka singlar denna månad kom från Sleep Token – “Chokehold”, “The Summoning” och “Granite”. Helt otroliga. Andra solklara favoriter som spelades på repeat var “Tropic Morning News” av The National, “Silent Running” av Gorillaz och “Baby Said” av Måneskin. Gamla favoriter jag föll tillbaka på var Future Islands och även en del Wallows som spelades inför deras spelning på Store Vega (som jag tyvärr missade pga saknade hundvakt…).

Elin Olsson:

Januari fortsätter att vara präglad av Sharon van Ettens underbara We’ve Been Going About This All Wrong men även Bad Omens Finding God Before God Finds Me. Januaris bubblare hos mig har dock varit Charlie Puths självbetitlade album. En artist jag aldrig direkt brytt mig om, men han har lyckats göra ett helt underbart popalbum, catchigt, sorgligt och upplyftande. Plånboken var dock mindre nöjd med den svaga kronan med konsertbiljetter köpta till Ice Nine Kills, legendariska Sparks i Köpenhamn, men även MCC i Malmö!

Hampus Hansson:

Generellt sett går det att kategorisera min januarikonsumtion av musik i tre kategorier. Det finns även ett gäng utstickare som jag återkommer till sist i texten. Den första kategorin är album som spillde över från 2022, som var nödvändiga att friska upp minnet med inför årslistearbetet. Dessa två album är God Save the Animals av Alex G och Oxy Music av Alex Cameron, som jag skrev texterna för i albumårslistan. Mycket trevliga album båda två.

Den andra kategorin är högst relaterad, och täcker all ny musik som jag lyssnat på för eventuellt innehållsskapande här på Klunga. Utstickaren är Mac DeMarcos Five Easy Hot Dogs som jag recenserade. Andra nya album som jag betat av är Late Developers av Belle and Sebastian, Higher Lonely Power av Fireworks, Time’s Arrow av Ladytron, och slutligen Picturesque av MOLLY. Samtliga nämnda album i förra meningen föredrar jag över Mac DeMarcos album. Ironiskt, eller hur? När det kommer till singlar i denna kategori så hittar vi “Real Spring” av Skrillex och Bladee, “Evolution” av Braids, “Crossing Guard” av Model/Actriz, “Contact” av Kelela, “Kandy” av Fever Ray, samt “I Can’t Stand It!” av Algiers i samarbete med Samuel T. Herring och Jae Matthews. Om det även räknas med singlar från 2022 för att tagga till inför ett kommande februarisläpp, så kastar jag in två fantastiska låtar av The Go! Team – “Look Away, Look Away” och “Divebomb”.

Den sista kategorin berör ett projekt som numera är lagt på is, där jag skulle göra en DJ-mix varje vecka med endast låtar som släppts den veckan – även inkluderat samma vecka tidigare år. En period kunde vara 2 januari till 8 januari, och tanken var att kunna blanda fritt mellan 1983, 2023, 2004, och 1967 – och så vidare, och så vidare. Min mest lyssnade låt (på delad plats) blev därmed en låt som angavs vara släppt den 1 januari 2014, info som dock inte helt verkade stämma. Låten är “Lipstick” av inte helt oproblematiska Ariel Pink. En låt som dock hamnade på DJ-mixen är “La ritournelle” av Sébastien Tellier, ett symfoniskt pianotungt dansmusikopus från 2004. De massivt medryckande trummorna spelades dessutom in av afrobeatlegenden Tony Allen. Ett annat gammalt fynd var från norska Susanne Sundfør med låten “Delirious” från 2015. Även detta är symfoniskt och dansant, men med ännu mer moderna produktionsdrag – till exempel en kraftfull pulserande syntbas som doftar Robyns “Dancing on My Own”. Det finns även låtar från 2023 som kan ingå i både andra och sista kategorin; “Oceans Niagara” av M83, “Gemini” av The Go! Team, “Nothing Left to Lose” av Everything But the Girl, och ännu en Skrillex-låt i “Way Back” gjord tillsammans med PinkPantheress och Trippie Redd.

Slutligen hamnar vi på utstickarna. Jag fick dille när jag genom spellisteshuffling blev påmind om Disclosures och London Grammars gamla dänga “Help Me Lose My Mind”. Fantastisk blandning av house och indie, med både djupt imponerande sång och produktion. The New Abnormal, The Strokes senaste album, fick också ett kärt återseende efter min stora post-Roskilde-craze med dem förra året. Under en resa till Madeira över nyår vill jag minnas att en viss dansklassiker spelades någonstans, vilket fick mig att lyssna en del på “The Bomb! (These Sounds Fall Into My Mind)” av The Bucketheads. De som hittills nämnts är dock småplock i lyssningshistoriken i jämförelse med den sista akten jag ska nämna. Sen på bollen var jag, men när jag i december upptäckte den mystiska duon Two Shell och deras hyperpoppiga elektrodanssläpp från 2022 blev jag direkt hänförd. De låtar som pumpats allra hårdast är “Home”, och framför allt “Pods” – som är på delad högsta plats för månaden. Jag rekommenderar högst att ni även checkar in resten av deras material från 2022. Sätt EP:n Icons överst på din lyssningslista, nu! (och passa på att spana in purfärska EP:n Lil Spirits, while you’re at it!)

Rulla till toppen