Varvet runt: april 2023

Vi säger tack till april och vill i vårt månatliga segment Varvet runt dela med oss av musiken som gått varmast hos oss på Klunga den senaste månaden, både nya och gamla favoriter. Perfekt att läsa igenom och plocka det som lockar just dig!

Spellistan för Varvet runt med samlade låtar hittar du längst ner på sidan. Den här månadens lista innehåller musik från Mura Masa, Dance Gavin Dance, Kacey Musgraves, KAYTRAMINÉ, och The Blessed Madonna, med flera.

Erik Widell:

April har varit blandat och gett (som de flesta månader för min del) men en genre som jag lyssnat lite mer på under månaden är drömpop med både ny och klassisk representation. När det kommer till det nya så handlar det om Daughter och den tredje singeln från deras nysläppta album Stereo Mind Game som heter “Swim Back”. En imponerande insats från bandet med svepande täcken av ljud som får en att transporteras bort. Jag vet inte vart men nånstans i alla fall. När det kommer till det gamla så har jag gått tillbaka till urkällan och lyssnat på låten “Heaven or Las Vegas” av Cocteau Twins. Lagren av gitarr samt sången som nästan fungerar som ett eget instrumentalt lager skapar en mycket drömlik upplevelse.

Mura Masa släppte, enligt mig, en härlig dänga i låten “Whenever I Want” som gick på repeat hos mig ett tag. Ibland är det tacksamt med en låt som uppmuntrar en att inte riktigt bry sig om någonting. En till festlig låt som jag spelat en del är Familjens nya låt “Vägrar gå hem”. Kanske är det på grund av att jag vill reppa Hässleholm lite men jag tycker genuint om den visslande slingan som endast kan liknas med en gnisslig kundvagn. Jag måste också nämna Jessie Wares senaste singel “Begin Again” eftersom det är ett sånt mästerverk och min längtan till det nya albumet That! Feels Good!, som har släppts när detta publiceras, blev olidlig när jag hörde denna samba-disco-dänga.

I slutet av månaden har det även blivit lite country i form av “Lonely Weekend” av Kacey Musgraves vars ljudpalett får mig att längta till sommaren. För att balansera ut sommaroptimismen har jag även lyssnat en del på “All My Happiness Is Gone” av David Bermans countryprojekt Purple Mountains. En låt och ett album som skär i hjärtat när man tar hänsyn till den skickliga lyrikerns tragiska bortgång bara en månad efter att det självtitulerade albumet släpptes.

Elin Olsson:

Aprils höjdpunkt har definitivt varit att jag fick se mitt favoritband MCC [Magna Carta Cartel] för 8, 9 och 10:onde gången. Det är fem år sedan senaste turnén men det kändes som det var igår när jag stod där längst fram vid scenen igen skrikande och gråtandes till “Sleepy Eye June”. Streamingmässigt har jag snöat in mig på Dance Gavin Dance album Jackpot Juicer. Jag har alltid avskytt Tilian Pearsons unika ljusa falsettliknande röst men nu i april klickade det äntligen efter över 2 år av försök. “Synergy” med Rob Damiani från Don Broco, “For The Jeers” och “Ember” är favoriterna. Det har fortsatt lite på hårda spåret med In Flames eftersom jag äntligen ska se dem live för första gången, så taggad! Har även spenderat mycket tid på YouTube och förtrollat mig i Will Ramos helt otroliga röst. Hur de ljuden kan komma från en människa är bortom mig… men grymt är det.

Frida Helander:

Den här månaden vill jag dela med mig av sommar-feels och dansbangers! Börjar med den intressanta duon KAYTRANADA och Aminé som slagit ihop sig och bildat KAYTRAMINÉ. I början av april släppte de “4EVA” tillsammans med Pharrell Williams. Dansstämning får du även av “Shades of Love” med The Blessed Madonna tillsammans The Joy, lite mer afrobeat i “2:30” med Asake och franskt groove med Duckwrth och Syd i “Ce Soir” från EP:n Chrome Bull, som jag rekommenderar till nästa balkonghäng! Syd hör du även i den lite mer avslappnade stämningen med Free Nationals i “Shibuya”. Sist men inte minst har faktiskt Childish Gambinos projekt 3.15.20 från tre år tillbaka med framför allt “Time” med Ariana Grande har gått varm hos mig.

The Blessed Madonna får du dessutom se på Way Out West i år och Asake finns på Rosendal Garden Party.

Hampus Hansson:

Låtmässigt är det inte mycket som förändrats sedan tidigare Varvet runt-instanser. Tidigare favoriter från året är i majoritetsställning i lyssningstopplistan, men det finns ett par nya tillskott i ”Coup” av Frost Children (en dansig hyperpopdänga som jag lyssnat på överlägset mest denna månad), ”Enjoy Your Life” av Romy från The xx, ”L.F.O.” av SBTRKT tillsammans med Sampha och George Riley, och slutligen ”Toast” av Blawan. Sistnämnda, som jag lyssnat på innan, gjorde sig påmind i absolut rätt läge eftersom en setlist för en DJ-spelning under Valborg i Lund behövde planeras för min del – därav fick Blawans technodänga ”Careless” både lyssningskärlek och inkludering i setlisten. När det gäller de tidigare favoriterna är det ”Home” av Two Shell (såklart, igen), ”Real Spring” av Skrillex och Bladee, ”Fantasy” av M83, ”Ghosts Again” av Depeche Mode, och två favoriter från jonatan leandoer96s (aka Yung Lean) album: ”Rivers of Another Town” och ”Blue Light”.

En hel del nya aprilalbum har även lyssnats igenom (släpp från 31 mars får inkluderas här). Vi har tidigare nämnda Frost Children som levererade ett nice popalbum, men även intressanta släpp från James Holden, Wednesday, Lael Neale, Magdalena Bay, Daughter, Rae Sremmurd, och bonusspåren från Tyler, the Creators expanderade version av sitt senaste album. Gamla favoriter från året i Depeche Mode och Kate Davis fick varsin lyssning, och även recensionspreppande lyssningar i Kali Uchis och 100 gecs.

Rulla till toppen