Kommon förgyller Stockholms livescen

Vad är väl musik utan livescenen och gemenskap? Musiken får oss, i alla fall mig, att kännas som mest när den framförs framför oss. När den skapas där och då, präglas av stunden och den känsla som stunden fört med sig. Det är inte bara instrument, ljud och sång som får oss att känna, det är minst lika mycket stämningen. Givetvis finns där ett ömsesidigt förhållande där stämningen också påverkar musiken. Det finns något i den där stämningen som har en fantastisk förmåga att få människor att komma närmare varandra och det uppstår en känsla av gemenskap i den grupp människor som har samlats för att njuta och dansa tillsammans. Det finns få saker som får mig att känna mig mer levande än att gå på konserter och livemusik!

Jag är alltid på jakt efter att få ta del av musik och snubblade över kreatörskollektivet Kommon. I sin Kommon Takeover anordnades ett event på Stadsgårdsterminalen i samarbete med Kollektivet Livet. Kvällen bjöd på ett dansgolv med discoljus, rökmaskin, en bardel med tända ljus på borden. En utvald del av kollektivet tog plats på körschemat som bestod av beige, Chris Taylor och Asta följt av BAYO’S, Baggen, Thyra Axenström och Renen. Tyvärr missade jag både Chris Taylor och Asta, men beige tog över stämningen på ett skickligt sätt med sin moderna pop/R&B och texter på svenska som påminner lite om Daniela Rathana och Veronica Maggio. Efter beige tog duon BAYO’S över med sina fräcka övergångar, och en blandning av afrobeats och klassiska popdängor som fyllde dansgolvet!

Min nyfikenhet över vilka Kommon är gjorde att jag mötte upp Felix Holm, grundaren, för att få veta mer. Och mycket riktigt är det inte bara jag som blir sådär upprymd av livemusik och stämningen det medför. Det var precis den stämningen som gjorde att Felix drog igång projektet Kommon. Framför allt känner Felix en stark vilja att hjälpa personer i sitt nätverk att nå ut med sin musik och konst. Efter att ha landat i ett koncept och fått ihop ett gäng kreatörer består nu kollektivet av artister, låtskrivare, producenter, DJs, fotografer och videografer. “Det är viktigt att Kommon är värdeskapande för de som ansluter sig till Kommon och att det associeras med en högkvalitativ musikupplevelse”.

Vidare beskriver Felix kollektivet som ett flexibelt och dynamiskt koncept. “Det kan ses som sfärer som fyller olika funktioner som går in i varandra för att på bästa sätt stötta det som kreatören i fråga har behov av”. En viktig del som Kommon jobbar med är att artister och kreatörer ska få betalt för det arbete de gör, något som dessvärre inte är en självklarhet på livescenen. I första hand är Kommons mål att den artisten som är ansluten får stöttning i förhandlingar och om det i nästa skede har en positiv påverkan på musikbranschen är det en bonus.

Livemusiken må ha haft ett par hårda år under pandemin, men nu lägger vi det bakom oss och utan att låta överdrivet larvig så tror jag på en hejdundrande sommarsäsong. Du kommer med högsta sannolikhet springa på events och samarbeten framöver med Kommon och ta del av den lekfulla, familjära och genuina gemenskap som infinner sig. Jag hoppas sommaren bjuder dig på många varma stunder hand i hand med en riktigt fet spelning.

Besök Kommons hemsida: https://www.kommonmusic.se

Rulla till toppen