En hyllning till De La Soul, 3 Feet High and Rising, och Trugoy the Dove

De La Souls 3 Feet High and Rising är ett banbrytande och inflytelserikt album som hjälpte till att omdefiniera ljudet av hiphop i slutet av 1980-talet. Och nu har det för första gången äntligen gjorts tillgängligt på streamingtjänster!

För lite mindre än en månad sedan gick en av medlemmarna, David Jolicoeur, bättre känd som Trugoy the Dove, bort. Och fick därför aldrig uppleva denna release.

Albumet som släpptes 1989 var den Long Island-baserade trions debutalbum, och det stack omedelbart ut från mängden med sitt lekfulla och eklektiska tillvägagångssätt för sampling, samt dess smarta och samhällskritiska texter. Albumet är fullpackat med klassiska låtar som har blivit riktmärken inom hiphop genom åren, som ”Me Myself and I”, ”The Magic Number” och ”Buddy”. Dessa låtar visar upp De La Souls unika samplingskällor, som inkluderar soul, funk, jazz, och till och med barnskivor. Resultatet är ett sound som är både innovativt och glatt, med en smittande energi som är omöjlig att motstå.

Textmässigt är albumet lika imponerande, med De La Soul som tar itu med ett brett spektrum av sociala och politiska frågor; från drogberoende och polisbrutalitet, till konsumtion och materialism. Texterna kännetecknas av ett lättsamt och ofta en lättsam och ofta humoristisk ton, med referenser till populärkultur och vardagsliv. Musiken använder sig mer av lekfulla melodier, vilket skiljer dem från många andra av den tidens hiphopakter.

Sammanfattningsvis är 3 Feet High and Rising en tidlös klassiker som fortsätter att inspirera och påverka hiphop-artister än idag. En av de mest imponerande sakerna med albumet är hur väl det har åldrats genom åren. Trots att det är över 30 år gammalt låter albumet fortfarande fräscht och relevant idag. Dess djärva och uppfinningsrika ljud, kombinerat med dess tankeväckande och engagerande texter, gör det till ett måste för alla hiphop-fans och ett bevis på den uthålliga kraften i hiphop som en konstform. Det är ett historiskt och essentiellt album för genren, och är ett stort bevis på De La Souls talang och kreativitet.

Vila i frid Trugoy the Dove.

Rulla till toppen