Weezer (Blue Album) av Weezer fyller 30

Vi har alltså ett album som skildrar hur det är att som nördig tonåring plåga sig genom det pinsamma high school-livet med allt vad det innebär. Nu ska vi dessutom fira dess 30-årsdag? Man kan nästan visualisera sig att albumet bor på nedervåningen hos sina föräldrar och förgäves försöker satsa på sin musikkarriär. Med en nedärvt osund relation till billig öl, en flanellskjorta som skriker efter sin första tvätt på flera månader och löften om att “snart slår vi igenom”. 

Weezer är dock inte ett band som stått stilla de senaste 30 åren, utan de har släppt 15 album sedan 1994 och under 2022 släppte de 4 stycken EP:s med inspiration från Vivaldi och de fyra årstiderna. Ja Weezer verkar inte direkt få slut på inspiration till nytt material men det är nog inte helt orättvist att påstå att de aldrig levt upp till den nivå som de satte från första början. Diskussionen mellan vilket album av detta och det efterföljande albumet “Pinkerton” som är bandets magnum opus består, men i min ödmjuka åsikt har vi en klar vinnare. Den lite för ärliga “Pinkerton” i all ära men den har inte samma charm som vår blåa vinnare. 

Sångaren Rivers Cuomo är en osannolik rockstjärna med en stil som skriker “mamma, kan du köra hem mig från festen?”. Samtidigt är det vad som gör honom till den perfekta kandidaten att skriva musiken som går rakt in i hjärtat på alla “normala” “töntar” där ute och eftersom det är en stor del unga personer som identifierar sig som töntar blir Weezers debutalbum en väldigt personlig resonerande upplevelse. För att ännu mer illustrera detta kan man nämna att namnet Weezer härstammar från det öknamn Rivers fick på grund av sin astma. Ni hör ju…

Låtarna på albumet är ämnade att hitta en punkt hos oss alla att relatera till. Om du lever bland molnen i en nykär drömvärld kan du lyssna på “Buddy Holly”. För den som behövt genomlida insikten av att en närstående plågas av ett beroende kan “Say It Ain’t So” agera medicin. Om du vill vara själv, isolerad från omvärlden i ditt safe-space, så kan du gå in i ditt garage och lyssna på…ja “In the Garage”. “Undone – The Sweater Song” är en otrolig metaforisk låt om mental hälsa/självkänsla och innehåller troligen Rivers bäst skrivna refräng någonsin. 

Vad du än lider av så kommer du att ha något att skrika med till och även om du inte lider av någonting (yeah right) så kommer du att skrika med ändå. Refrängerna är för catchiga, texterna för välskrivna och gitarriffen för angsty för att du ska kunna låta bli. 

Numera har diskursen kring Weezer urartat ganska rejält och bandet syns oftare i meme-sammanhang än något annat. För någon som aldrig hört bandet innan skulle det nog vara svårt att få en bild av dem som seriösa musiker som gör, eller i alla fall har gjort, bra musik. Oavsett hur många album med enfärgade bakgrunder bandet än producerar så har de åtminstone det blåa att vara stolta över.

Rulla till toppen