In the Aeroplane Over the Sea av Neutral Milk Hotel fyller 25

Ja må du leva, ja må du leva!

Idag, fredagen den 10 februari, gratulerar vi dig, In the Aeroplane Over the Sea på 25-årsdagen! Vad mycket du hunnit med under din livstid: du har trollbundit indiekids världen över, ditt omslag har florerat på musikforum i 10-15 år, du har trollbundit oss alla – så enkelt är det! 

Med den mystiska Jeff Mangum i spetsen skapade mytomspunna Neutral Milk Hotel ett album som, precis som för så många andra, varit stort och betydelsefullt även för mig. Det har följt med mig genom tonåren, på fyllan, genom gymnasie-breakups, under matlagningen, till och med när jag ska sova. 

Mangums desperata röst som är på gränsen till att spricka, trumpeten som tittar fram här och där, det distade lo-fi-soundet, den aggressivt strummande akustiska gitarren, och de fenomenala texterna delvis tagna ur Anne Franks dagbok skapar en lyssnarupplevelse som är utomjordisk och hänförande. 

Du, In the Aeroplane Over the Sea är fenomenal och jag är helt övertygad om att du har många, många år av storhet kvar att leva i det kollektiva indieminnet.

Hurra hurra hurra!

Rulla till toppen