Holy Fire av Foals fyller 10

För 10 år sedan släppte den dåvarande kvintetten Foals sitt tredje album Holy Fire. Ett album som oftast klassas som bandets bästa tätt följt av föregångaren Total Life Forever. Det är inte konstigt att så många håller den i topp – med genreöverskridande låtar, mäktig produktion och en nyfunnen självsäkerhet är det svårt att inte hålla det högt. 

Albumet surrar bokstavligt talat igång med låten “Prelude”, där en ljudinspelning av riktiga bin loopats i slutet av låten. Därefter slås vi av “Inhaler” en käftsmäll till livelåt med en gitarrslinga till intro du sent kommer att glömma. Låten bygger sakta men säkert upp och exploderar sedan i ett grunge-igt breakdown där sångaren Yannis Philippakis skriker ‘I can’t get enough – SPACE’, vilken även blir startskottet för att skicka publiken in i ett kollektivt kaos.

Det är också här det blir tydligt att bandet lagt mer krut på att få ut material som växlar upp både deras karriär och deras liveset. Det bevisas gång på gång att de är redo för arenor och headline-slots på festivaler. Idag är det precis detta som den numera trion från Oxford tar sig an; utsålda arenor och turnéer samt huvudnamnet på festivaler som anses vara milstolpar i deras musikaliska karriär.

Holy Fire banade vägen för mycket, däribland ett tyngre och rockigare sound som även implementerats i deras råa och stundtals djuriska livespelningar. Albumet kickstartade även bandets “kommersiella” karriär när de slog igenom med radiohiten “My Number”vars catchiga och funkiga vibe garanterat etsar sig fast hos alla som lyssnar på den. 

De levererar luftiga produktioner och förmedlar en drömlik känsla, mest noterbart i “Milk & Black Spiders”, som får en att helt och hållet glömma bort nuet. Det är minst sagt ett mer experimentellt album jämfört med deras två föregående, både instrumentellt och sångmässigt, och kanske är det just det detta som får en att känna att bandet är i sitt esse.

Precis som på Total Life Forever avtar tempot mot andra halvan av albumet. “Late Night”, som är Holy Fires motsvarighet till “Spanish Sahara”, är utan tvekan skivans höjdpunkt och definitivt en utav Foals allra starkaste ögonblick. När låten avslutas med ett desperat och nästan ängsligt ‘stay with me’ från Philippakis känns det omöjligt att inte göra det. 

När vi väl är framme på albumets slutdestination “Moon”, sjunger Yannis med en skör röst ‘It is coming now my friend and it’s the end’ – ett passande avslut på detta mästerverk till skiva och därmed denna text. Det är ofattbart att det hunnit gå 10 år sen Holy Fire släpptes, samtidigt som det känns som att albumet alltid funnits med mig. Tacksamheten är verkligen obeskrivlig.

Rulla till toppen